JAARTHEMAS

2014-2015: Wat is het waard?

Het Lionsjaar 2014-2015 staat in het thema: “Wat is het waard?”. Een jaar om met elkaar te kijken wat voor ons waarde creëert aan eigendommen en onze dagelijkse beslommeringen.

De voorzitter is in zijn dagelijkse werkzaamheden bezig met waardes en waarden en dat er vaak discussie ontstaat over het verschil tussen prijs en waarde (value), maar nooit over de totstandkoming of echte definitie van waarde. De ondernemer die zijn bedrijf of pand wil verkopen of verhuren heeft vaak een emotionele band met het object, waardoor zijn/haar vermogen om objectief naar een waarde te kijken vertroebelt; er is emotionele waarde… Deze leidt meestal niet tot een prijs die in een kopersmarkt te realiseren valt.

Voor een belegger, investeerder of een familielid die verder van een bedrijf af staat is de band minder en derhalve is zijn perceptie van waarde anders; zij kijken veel meer naar transacties in de omgeving en zullen door middel van vergelijking een waarde vaststellen.

Na het introduceren van het onderwerp hebben diverse Lions in de themacommissie een verschillende invulling gegeven aan het thema, die veel diverser is dan verwacht. In de themacommissie zijn prachtige voorbeelden naar voren gekomen die de revue zullen passeren: economische onderwerpen over waarden van pensioenen, “normen en waarden” van bankiers/verzekeraars, emotioneel/psychologische effecten van marketing, waarden van verzamelaars en waarden-ethiek. Genoeg stof voor interessante avonden!

Goede doelen

De goede doelen dit jaar zijn Nangoma Mission Hospital in Zambia, en Stichting Leergeld.

De wijnproeverij wordt dit jaar opnieuw gekoppeld aan Nangoma voor de bouw van een kinderafdeling aan de kliniek die wij drie jaar geleden al gesteund hebben, en waar we vorig jaar geld voor hebben ingezameld en een Grant van Lionsclubs International Foundation hebben gekregen. Meer over dit project leest u hier.