JAARTHEMAS

2016-2017: Zorgen om Zorgen

Zorgen om Zorgen

Innovatie, technologie en ouder worden

De verzorgingsstaat ondergaat momenteel fundamentele veranderingen. Zowel qua structuur en financiering maar vooral met betrekking tot de basisgedachten achter het begrip “verzorging”. Het thema van dit Lionsjaar zal dan ook een deelaspect van deze veranderingen belichten nl: De verzorging van de ouderen en voornamelijk de invloed van Innovatie en Technologie. Onder het motto “Zorgen om Zorgen” zal een aantal belangrijke aspecten worden belicht door bekende sprekers maar ook door onderlinge discussie.

Wat ook de persoonlijke beleving bij deze verandering ook mag zijn, het gaat een sterke invloed hebben op de inrichting van het zorglandschap, de maatschappij en daarmee zal het een directe invloed hebben op de verzorging/ondersteuning die wij zelf als individuen in de toekomst mogen en kunnen verwachten. De eigen verantwoordelijkheid voor de “oude dag” en de onderlinge zorgzaamheid zullen een andere dimensie krijgen. Onbezorgd ouder worden kan alleen dan, als dit niet leidt tot onverzorgd ouder worden en individualisme niet leidt tot egoïsme. Deze verantwoordelijkheid komt steeds meer in onze eigen handen te liggen.

Een schrikbeeld! Nee, niet per definitie. Een toekomst met nieuwe uitdagende mogelijkheden, nieuwe kwaliteitsimpulsen, een totaal nieuw beeld op het begrip “Gezondheid”, meer aandacht voor de individuele behoeften en een nieuwe balans in de verhouding tussen individuele verantwoordelijkheid en collectieve verantwoordelijkheid.

We Serve

De doelstelling van de We Serve activiteit “Zorgvrijwilligers in zorginstellingen in het zonnetje zetten” zal ook dit jaar weer centraal staan in de We Serve gedachte. Voortbouwend op 2016 zal dit thema op een nieuwe wijze worden ingevuld waarbij de link met de activiteiten uit 2016 duidelijk het meerjarenkarakter van dit evenement moet onderstrepen.

Ruud van Vessem
President
Lions Club Hilversum